Защо да кастрирам?


Кастрацията е единственият доказал се хуманен метод за ограничаване на нежеланата популация при кучетата и котките. Кастрацията е оперативно премахване на репродуктивните органи на женското или мъжкото куче или котка.

 

Операцията не е тежка и направена от добър специалист се понася много леко от животните. Възстановяването при мъжките животни е за не повече от ден, а при женските трае най-много 3-4 дни.

Кастрационният Център работи с ветеринарни лекари, които имат голям опит при кастрациите. Разрезът след операцията е малък, конците, които се използват са анатомични и няма нужда дори от повторно посещение при ветеринар за отстраняването им. Ветеринарните лекари, които работят в кастрационния център, са доказали се професионалисти, които обичат бездомните животни и при тях всяко едно бездомно животно би получило едно и също добро отношение.

 

Размножаването на животните не е емоционален процес и домашният ви любимец няма да страда ако не му се родят деца. Отглеждането на бебетата и намирането на стопани за тях е едно много трудоемко и скъпо дело - често тези опити претърпяват пълен неуспех и бебетата се озовават в кашонче на улицата - което е най-жестокото нещо, което можете да им причините.

 

След кастрация мъжките котараци не маркират жилището, а направена преди пълното полово съзряване на котараците, маркирането никога не се появява като проблем. След кастрация изчезват всички негативни промени в поведението на котките, които са причинени от половите хормони. Това е далеч по-безопасен за здравето им акт, отколкото даването на хапчета и инжекции против разгонване. Хормоналните препарати причиняват злокачествени заболявания в по-зряла възраст.

При женските котки и кучета освен неприятностите за стопаните, свързани с хигиената и промяна в поведението по време на разгонване, изчезва опасността от възпаление на матката (пиометра), както и злокачествени заболявания на половата система, които са често срещани в зряла възраст. Кастрираните животни живеят значително по-дълго. Ако кастрацията се направи преди първото разгонване, това намалява значително риска от рак на млечната жлеза.

 

Поведението на кастрираните животни не се променя особено - при женските то е такова, каквото е било в периодите, когато не е разгонена. Напълняване се наблюдава само ако животното няма добър двигателен режим.