Мнението на специалистите за кастрациите


Когато става въпрос за кастарция на женско животно (оварихистеректомия при куче или котка), трябва да се изтъкнат редица предимства, заради които си струва извършването на тази операция. Ето кратко обобщение:

1) По-добре е за животното.

От медицинска гледна точка кастрираните женски животни живеят по-дълго и са по-здрави, защото се избягват редица заболявания , свързани с функцията на половите жлези.

 

Кастрация може да предпази или намали риска от следните заболявания :

1. тумори на млечните жлези

2. тумори на матката и яйчниците

3. пиометра

4. диабет

5. хормонално свързани анемии

6. псевдо бременност

7. хормонални кожни заболявания

8. нежелано поведение (агресия и др).

Държим да подчертаем , че ранната кастарция, преди първото разгонване, води до незначителен риск (около 0,5 % при кастрираните животни) за развитие на тумори на млечната жлеза. Само при едно разгонване риска се увеличава на 23%, или 40 пъти!!! Причината са високите нива естрогени, които се отделят по време на разгонване (еструс). А само след третото разгонване риска си остава около 32%, независимо дали ще се извърши кастрация. Това са статистически данни, но за съжаление те отговарят на действителността - едни от честите операции , извършвани в нашите клиники са именно такива по отстраняване на тумори на млечната жлеза. Хирургичното премахване не винаги решава проблема - 90 % от туморите при котките и 60 % при кучетата са злокачествени и могат да дадат фатални метастази в жизненоважни органи.

От друга страна е важно да се подчертае, че еднокартното заплождане и раждане няма НИКАКЪВ положителен ефект за здравето на майката, противно на мнението на много стопани!


Въпросът не е просто - "да я оставим да има малки", здравето на женското животно може да е изложено на по-голям риск по време на бремеността и едно трудно раждане , отколкото по време на една рутинна кастарция!

2) По-добре е за вас.

Стопаните на некастрираните животни трябва да са готови за следните неприятни моменти - женските кучки отделят кървави изтечения от вулвата в продължение на 2-3 седмици или по дълго, това може да е свързано със сериозно чистене. По време на разгонването са възможни промени в поведението - агресивност, търсене на мъжки, възможно е животното ви да избяга. Трябва да се има в предвид риска от нежелана бременност и трудностите свързани с възпрепятстването и.


За собствениците на кастрирани животни има данъчни облекчения.

3) По-добре е по отношение намаляване популацията на бездомните животни по улиците.

Една некастрирана женска котка и поколенията и могат да се умножат до 420 000 за седем години!

4) Кастрираните мъжки котараци са по-спокойни и се предотвратява уринирането на всевъзможни места.

Относно кастрацията на мъжките животни, тя не винаги се извършва поради медицински предписания.


Най-често се кастрират мъжки котараци, заради уринирането на всевъзможни места (половото обусловено поведение), желание за "странстване" и търсене на женски котки, това често включва и падане от високи етажи! Кастрацията предотвратява битките с други котараци, и доста други травми, свързани с търсенето на женски. Също така кастрираните котараци много често са по-спокойни и рядко стопаните имат проблем с котешка агресия.

5) За мъжките кучета.

Най- рядко в клиниката се срещаме със стопани , желаещи да кастрираме техните мъжки кучета. Все пак и при тях , чрез кастрацията могат да се избегнат някои заболявания:

1. намалява се риска от простатни заболявания

2. перинеални хернии

3. пери-анални аденоми

4. хормонални кожни лезии

5. тестикуларни тумори

6. нежелано поведение- агресия

Малко е вероятно кучето ви да има силен стремеж към скитане, маркиране на територия.

 

Автор : Д-р Владислав Златинов

Източник: На ти с природата