Отговорният стопанин


@credit: Етюд-и-те на София: www.facebook.com/etiuditenasofia
@credit: Етюд-и-те на София: www.facebook.com/etiuditenasofia

До всички, които искат животните им да имат поколение - малки, сладки, подобни на вашето, част от него. От приятелите ми няма такива, но чрез споделяне може да стигне до някого и да се замисли. От години помагам на бездомни животни. Повярвайте, бездомни не значи безпороден "помияр". Няма порода, която да не е била на улицата или изолаторите в България. Хъскитата вече не са интересни, обявите за улични такива са стотици. Лабрадори, голдъни, пинчери, мопсове, за питбули да не говорим, болонки, немски овчарки, кокери, далматинци, бигъли, дори басет, френски булдоци, боксери, йоркширски териери, риджбеци, малиноа, пекинези (лично съм спасила 4), дори чихуахуа.

 

Хората, на които продавате или подарявате изглеждат надеждни. Но в България няма уредени неща нито за хора, нито за животни. При смърт на стопанин, преместване в друго жилище, раждане на бебе, заминаване за чужбина животното се оставя в приюта или се дава неизвестно на кого.

 

Хиляди същества гаснат по улиците, невидими, неглижирани, умират в приютите - те са изолатори - адови места, но вие не знаете това. Като размножавате вие създавате поне няколко обречени същества. Вие ставате и част от проблема с бездомните и лишавате родените такива от шанс. И ако вие сте информирани за последствията, това е безотговорност.

 

Не развъждайте и не купувайте, докато животни умират по улиците.

 

В света няма домове за всички. И ако наричате себе си човек - вие сте различен с това,че можете да мислите, вземете решение и предвидите последствията. Бъдете отговорен стопанин - кастрирайте домашния си любимец.