Нашите спешни случаи


Вайрон - борбата за живот

Денят е сряда и като всяка подобна сутрин, екипът на Кастрационният център очаква един натоварен работен ден. Само, че тази сряда започва по един доста зловещ начин. Кашонът пред клиниката е оплискан в кръв, а котката лежаща в него е абсолютно неадекватна и без признаци на живот, освен бавното и неритмично дишане. Температурата е под най-ниската стойност на термометъра и до вечерта, въпреки загряването и вливанията, които веднага са започнати, скалата едва стига до 36 градуса.

Не мислехме, че ще оцелее, но нямаше и да се предадем толкова лесно. Всички признаци говореха за мозъчен оток, очевидно причинен от някакъв удар и основни наранявания в областта на главата. Кастрационният център нито е оборудван, нито е предназначен за такива случаи, но котаракът в това си състояние нямаше как да бъде транспортиран и единственият вариант беше лекарите да се справят с неговото стабилизиране на място. На втория ден от пристигането му в полуживо състояние си позволихме и да му дадем име и надежда – кръстихме го Вайрон.

Борбата за Вайрон все още не е приключила – той претърпя редица операции в клиника в София. Наложи се фиксиране на раздробената долна челюст, опериране на фисурата на небцето, изваждане на част от конхите, които бяха пробили небцето и стърчаха от устата му, обработване дни наред на некротизиралата долна част от челюстта, корекция на ентропиума на едното око. Хемобартонелата, Спин-а и ушната краста, дори не ги броим. Вайрон никога няма да бъде здраво коте. Но той се храни, той мърка и се гали. Вече не го боли и е благодарен. Може и да намери дом - но повечето улични котки като него не получават този шанс.

Моля, сетете се за Вайрон следващия път, когато си помислите колко е сладко да има бебета котенца около блока. Сетете се за него, когато се колебаете дали можете да потъпчете природните закони, кастрирайки дворната си котка. Защото, това, което се е случило и продължава да се случва на Вайрон, няма нищо общо с природата. Защото нито колите, нито отровите, нито непрекъснатите хормони и ражданията на малко сладки 5 до 7 бройки котенца на всеки 6 месеца, са част от природата. И не е честно нито спрямо Вайрон, нито спрямо всички животни във вашия квартал.

Кастрирайте! Помогнете им! Убедете останалите хора около вас да им помогнат! Те нямат друг освен Вас!

 

Може да кастрирате безплатно в Кастрационният Център в Пловдив, като запазите предварително час всеки делничен ден между 14 и 16ч на телефон 032/207 379.

 

А ако искате да помогнете на Вайрон, бихте могли да го направите като дарите на:
 
Помощ за Бездомните Животни - Streunerhilfe Bulgarien
Raiffeisen Bank
IBAN: BG64RZBB91551008016324
BIC: RZBBBGSF

Домино - единствената оцеляла

Домино беше кастрирана в Кастрационния център около два месеца, преди да попадне отново при нас. Единствената оцеляла от нейното котило на улицата.  До този момент. И не съвсем. Домино вероятно се бе опитала да се стопли в двигател на паркирала кола и е заспала. Нещо типично за котките през  студените месеци. Не е разбрала, преди колата да бъде запалена и ремъкът да мине през лапите и. Предните две лапи бяха премазани и усукани, част от лявата липсваше. Домино бе със следи от обгаряния както по гърдите, така и по задните лапи.

 

Лекарите ни от Кастрационния център незабавно оказват първа помощ и спират максимално разпространяването на инфекцията в следващите дни. Но .. те нито имат правомощията, нито условията да продължат напред. Домино беше преместена веднага в клиника в София, поради изключително тежкия случай и седмици на ред, ортопедите там се бориха да сглобят един сложен пъзел, в който до скоро правилното парче не можеше да бъде намерено.Домино днес е с ампутирано предно ляво краче и все още възстановаваща се дясна предна лапа. Ако при нас пристигна едно младо, сравнително социално и уплашено коте, днес Домино ни гледа с погледа на възрастно животно, преживяло само болка и страдание и напада всеки преминаващ покрай клетката, в която живее.

Тя е единствената оцеляла от нейното котило. И до момента е усетила само болка. Иска ни се, да бяхме кастрирали нейната майка преди да ги роди. Иска ни се да не виждаме болката и несигурността в очите и. Нито да мислим как са умирали нейните братчета и сестрички.Иска ни се, хората да разберат, че на улицата има само мъка. И, че нито животните заслужават този живот, нито самите хора заслужават да виждат тази мъка ежедневно. Защото Домино не е инцидент. Нито статистика. Тя е просто извадка от стотиците случаи на наранени и убити животни по улиците ни.

 

Приятели, не позволявайте това да се случва на Вашата улица! Говорете с близките и познатите си на съседните улици. Кастрирайте!

 

Може да кастрирате безплатно в Кастрационният Център в Пловдив, като запазите предварително час всеки делничен ден между 14 и 16ч на телефон 032/207 379.

 

А ако искате да помогнете на Домино, бихте могли да го направите като дарите на:
 
Помощ за Бездомните Животни - Streunerhilfe Bulgarien
Raiffeisen Bank
IBAN: BG64RZBB91551008016324
BIC: RZBBBGSF